День охорони озонового шару

16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

9 грудня 1994 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару (Ozone Layer Protectional Day).

Основною метою відзначення цього дня є запобігання руйнуванню озонового шару в результаті антропогенних дій.

Озоновий шар, тонкий газовий щит, що захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.Озоновий шар простягається над землею величезною шапкою, що йде в космос. Особливо у верхніх шарах атмосфери, він захищає Землю від жорстких небезпечних випромінювань. Якщо цей шар зникне коли-небудь, це буде небезпечно для всієї біосфери. Дія ультрафіолетового опромінення на здоров’я людини призводить до таких хвороб, як рак шкіри, сліпота та інші захворювання.

Озон міститься в атмосфері до висот 100 км, але в дуже малій кількості (до 0,001 %), проте без нього життя на землі було б зовсім не таким, яке ми спостерігаємо зараз.
На процеси руйнування озонового шару, як з’ясувалося, може істотно впливати людина. В середині 70-х років XX століття стало відомо, що деякі речовини можуть зумовлювати зменшення вмісту стратосферного озону. Це – фреони (гази, що використовують в холодильниках і аерозольних балончиках) і продукти, що утворюються під час польотів висотної авіації, запусків ракет, а також багато інших азотистих речовин, які використовують на земній поверхні.

Сьогодні потрібно вчитися обходитись без найбільш поширених і найбільш оптимальних, з точки зору термодинамічних параметрів, холодоагентів, аерозолів, які на жаль мають величезну озоноруйнівну спроможність та високий коефіцієнт глобального потепління, а також термін життя в атмосфері близько 100 років. Задля майбутнього, потрібно вирішити цю проблему і довести всьому світові, що Україна здатна на це і має необхідний розумовий та технічний потенціал.

Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу.

Так, відділ еколого-освітньої роботи Карпатського НПП провів цікавий онлайн майстер-клас з виготовлення арома-композицій для всіх охочих долучитися до збереження озонового шару.

Для створення приємного запаху в квартирі зовсім не обов’язково бігти в магазин і скуповувати всі дезодоруючі засоби. Приємний аромат для затишної атмосфери можна створити своїми руками. Користь подібних саморобних ароматизаторів досить велика. Вони здатні не тільки захистити одяг від молі, а й усунути за лічені хвилини неприємний запах, зняти стрес та заспокоїти.

Маленькі мішечки з наповнювачем із запашних трав по-французьки прийнято називати саше. Походження такого саше йде далеко в минуле. Варто згадати, що наші бабусі та прабабусі використовували схожі подушечкики для того, щоб освіжити повітря в хаті і наповнити її ароматом квітів.

Популярність саше обумовлена позитивним впливом на здоров’я і самопочуття людини. Вони не несуть ніякої шкоди на відміну від освіжувачів в балонах. Наповнення мішечка може бути різним. В якості наповнювача можна використовувати сухі квіти і трави ( троянда, м’ята, лаванда, васильок, чебрець, пижмо, подріблене листя горіха і багато інших) та попереднньо обсмажені зерна кави. Всі інгредієнти для наповнювача повинні бути добре висушені, щоб замість приємного запаху незабаром не з’явився затхлий.

Першим етапом створення саше стане пошив мішечка. Тут краще зупинити свій вибір на звичайних натуральних тканинах. Льон та мішковина підійдуть найкраще, можна використати і прозору органзу. Що стосується розміру, то подушечка не повинна бути занадто великою. Стандартним прийнято вважати розмір 12 на 8 см. Мішечок треба зшити з двох сторін, вивернути, наповнити травами, зав’язати стрічкою або мотузкою. За бажанням прикрасити бісером, намистинами, гудзиками, аплікацією, вишивкою. Термін експлуатації саше становить в середньому 3 місяці. Після закінчення терміну наповнювач необхідно замінити на інший ароматизатор. Переваги таких запашних мішечків в тому, що вони мають тільки натуральний склад: підібравши правильно поєднання наповнювачів, ви отримаєте гіпоалергенний освіжувач повітря.

Не бійтеся освіжити своє життя неповторним ароматом.