Що і де поїсти

Карпатська кухня надзвичайно різноманітна. Тут є елементи української, угорської, польської, словацької та інших європейських національних кухонь. Кожен зможе віднайти те, що йому найбільше припаде до смаку. Страви Гуцульщини підкорили не один шлунок, а половина з тих, хто побував у горах, повертаються заради того, щоб ще раз відчути їх божественний смак.

Грибна юшка

У карпатських лісах влітку росте багато білих грибів, тому їх часто й додають у місцеві страви. Відпочиваючи на Прикарпатті обов'язково спробуйте грибну юшку з білих грибів. Приготування юшки дуже просте. Сухі білі гриби відварюють в курячому бульйоні із коренем петрушки та спеціями. Крім того, в неї додають локшину та свіжу зелень. Оце і все.

Банош

Ще однією традиційною гуцульською стравою є банош. Це автентична страва, яку місцеве населення готує вже декілька століть. Ця страва готується із свіжої овечої сметани та кукурудзяного борошна, які постійно помішують на вогні. Класичний банош готується в чавунному посуді. Присмачується овечою бринзою. Хоча є варіанти зі шкварками чи грибною піджаркою.

Бограч

Любителям гострих страв рекомендуємо скуштувати бограч. Bogracs – на угорській мові означає «казан». Отже цю закарпатську страву готують в казані. Гостру суміш різних видів м’яса, паприки, грибів, цибулі, часника та приправ, в тому числі пекучого перцю, в Закарпатті та Угорщині готують з давніх давен.

Пструг

Поціновувачі риби оцінять таку страву як карпатський пструг. Решта України цю страву знає, як запечену на грилі форель. Ту саму форель, якою славляться швидкі карпатські ріки. Треба зауважити, що ніякого особливого рецепту приготування пструга не існує. Але туристи, які мандрують Карпатами завжди охоче ласують нею.

Деруни

Де б не з’явились перші деруни, їх шлях виявився далекий та широкий. Картопляний делікатес занесло в Польщу, Чехію, Словаччину, Литву, Німеччину, Швецію, Швейцарію. У Карпатах витвір картопляного мистецтва охрестили «терчаником», «тертюхом», «драником», «картопляними пляцками», «драчанками» і «кремзликами» і безліччю інших імен, залежно від натхнення і локації кулінара. Карпатські деруни готують з яйцем, з м’ясом, зі сметаною, ряжанкою, грибами, сиром, шкварками та смаженою цибулею. Залежно від розміру терки та типу помелу деруни змінюють свій колір, консистенцію і навіть аромат. Готову страву подають в тарілці після смаження, чи в горщику після додаткового випікання.

Гомбовці

Їх ще називають: парові пироги, вареники на пару, книдлі. Страва, яка просто ідеально підійде в якості десерту ­­­– гомбовці. Готують з дріжджового тіста зі сливою або вишнями всередині, переважно на пару. Традиційні гомбовці готують не тільки в Україні, полюбляють їх готувати також в Угорщині, Австрії та Чехії. Попри незвичну назву знайти цю страву можна майже у кожному закладі на території парку.

Бринза

Особливе місце в гуцульській кухні посідають молочні продукти полонинського господарства, такі як бринза, будз і вурда. З червня по вересень гуцули пасуть отари овець у горах Карпат, щоб всю осінь насолоджуватися цими продуктами . Їх готують в горах на свіжому повітрі з молока, збереженого в дубових бочках. Бринза – унікальний і неймовірно корисний продукт регіону. В її честь карпатські села влаштовують справжні фестивалі, з ярмарками, піснями та святковими ходами. Звичайно, що скуштувати сири можна у численних закладах. Проте радимо вам відвідати фермерське господарство та не тільки скуштувати, а й побачити процес виробництва смаколиків.

Ці та інші страви ви можете скуштувати у численних закладах та колибах регіону або в садибах зеленого туризму. Смачного!

Рекомендовані заклади:

Колиба “Ведмежа гора”
рейтинг 4,5
Яремче, вул. Грушевського,29Б (9:00 - 22:00)

“Грибна юшка, сало на дощечці, річкова форель із печі і на вогнищі. Найсмачніша хлібна тарілка ( беріть одразу велику) - все скуштувала і з задоволенням рекомендую!”